„Plava vreća“, ekološko-turistički projekt krčkih „Ponikava“ i lovranske udruge „Obala naših unuka“, potiče na volontersko čišćenje plaža, a glavna mu je svrha očuvanje prirode te promicanje održivog načina života i ekoloških vrijednosti. Ovogodišnja, 6. sezona „Plave vreće“ počela je u gradu Krku, a tijekom ljeta nastavit će se i u ostalim priobalnim mjestima otoka Krka.

Plava vreća 2019

Projekt „Plava vreća“ (Blue Bag) hvale je vrijedna inicijativa koja počiva na volonterskom čišćenju obale od naplavina i drugog otpada. Projektom se želi potaknuti svakog nautičara, jahtaša, jedriličara, vlasnika bilo kojeg plovila, kupača, ljubitelja prirode ili ekološki osviještenog građanina da prikupi barem jednu vreću naplavina koje je more izbacilo na obalu. Krajnji je cilj spriječiti, ili barem smanjiti zagađenje okoliša, posebno mora. Prve plave vreće na otoku Krku pojavile su se 2014. godine, i to zahvaljujući upravo krčkim „Ponikvama“ i lovranskoj udruzi „Obala naših unuka“ i njihovom predsjedniku, Vlatku Ignatoskom, koji već 10 godina potiču na proučavanje, vrednovanje i očuvanje ekološki i socijalno prihvatljivog korištenja Jadranskoga mora. 

Šesta sezona „Plave vreće“ na otoku Krku startala je 8. svibnja, „Danima plave vreće“ u gradu Krku. Tijekom tog četverodnevnog događanja, čistile su se plaže otoka Krka i Plavnika od naplavina i  drugih vrsta otpada, posebno plastike, kao najveće prijetnje cjelokupnom morskom ekosustavu. A da je zaista riječ o golemoj prijetnji, potvrđuje i sporazum koji je sredinom svibnja UN napokon postigao sa 180 država svijeta. Prema tom sporazumu, količina plastike u oceanima mora se znatno smanjiti, svjetska trgovina plastičnim otpadom bit će bolje regulirana i kontrolirana, a sve dogovoreno stupit će na snagu najkasnije za godinu dana. 

Prema riječima Dejana Kosića, tehničkog direktora Ponikava, odaziv akciji bio je iznad očekivanja, a najviše volontera bilo je iz OŠ Fran Krsto Frankopan, čiji su osnovnoškolci, njih 100-tinjak,  i ove godine s radošću sudjelovali u toj akciji. - Upravo za najmlađe sudionike organizirali smo i zanimljive kreativne radionice. Tako su, uz stručno vodstvo članova udruge „Rukotvorine Krk“, djeca izrađivala razne ukrase od prikupljenih naplavina i otpada, a posljednji dan organizirali smo i radionica u kojoj su djeca učila kako se filca vuna, uz stručni nadzor članova OPG-a Jasminke Gršković. Zbog velikog interesa naše djece, u gradu Krku ponovit ćemo akciju, na zahtjev učenika PŠ „Vrh“, istaknuo je Kosić.

Novi edukativni kontejner

Akciju „Plava vreća“ na otoku Krku podupire i sufinancira EU sredstvima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz čiju su pomoć Ponikve nabavile i specijalni edukativni kontejner, koji je prvi put korišten upravo na otvaranju ovogodišnje „Plave vreće“. Eko kontejner je višenamjenski, može se koristiti za razne radionice, predavanja, kao izložbeni prostor, za projekcije i prezentacije i sl., pa će ga Ponikve koristiti i za svoje druge promotivne aktivnosti, diljem otoka.  

Hoteli Njivice – partner projekta

Proglašenje prošlogodišnjeg pobjednika: I. Lukarić, D. Kosić i V. Ignatoski

Proglašenje prošlogodišnjeg pobjednika: I. Lukarić, D. Kosić i V. Ignatoski

Kako bi „Plava vreća“ imala što bolji odaziv, i za ovu sezonu organizirano je nagrađivanje najvrednijih i najmaštovitijih sudionika. Stoga Ponikve pozivaju sve zainteresirane da se  uključe u akciju, preuzmu plave vreće od distributera, snime svoj eko podvig i objave ga na društvenim mrežama, uz obveznu oznaku #BlueBagKrk. Najdojmljiviji radovi bit će nagrađeni, a ukupni pobjednik akcije proglasit će se dogodine, na početku nove sezone „Plave vreće“.

Što se prošlogodišnjega pobjednika tiče, nagradu je osvojio Alexander Feuchtenhofer iz Austrije, a očekuje ga vrijedna nagrada, zahvaljujući Hotelima Njivice, partneru akcije. – Ovo je treća godina kako se Hoteli Njivice uključuju u ovu akciju, kako bismo poduprli ovaj projekt Ponikava, s kojima i inače imamo jako dobru suradnju. Nagrada za prošlogodišnjeg pobjednika je vikend za dvije osobe s punim pansionom u našem hotelu Beli kamik ili Jadran, u terminu koji sam odabere. Drago nam je da na ovaj način podupiremo „Plavu vreću“. Naša tvrtka i inače veliku pozornost posvećuje ekologiji. Raznim edukativnim programima u našim hotelima animiramo goste da pravilno odlažu otpad. Pravilno postupanje s otpadom jako je važno i zato se trudimo da i naše goste informiramo kako na Krku funkcionira sustav odlaganja i prikupljanja otpada, napomenuo je Ivan Lukarić, te u ime Hotela Njivice čestitao pobjedniku.

Socijalno-humana dimenzija

Pored ekološke, edukativne i promidžbene, projekt „Plava vreća“ ima i važnu socijalno-humanu dimenziju. Naime, tehničku potporu tom projektu daje Centar za rehabilitaciju Rijeka. Njegovi štićenici svake godine pakiraju plave vreće i pripremaju ih za daljnju distribuciju. Uključivanje štićenika Centra u projekt ima pozitivne učinke, u smislu radne terapije kojom se osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno svojim mogućnostima, uključuju u društveno koristan rad.

„Plava vreća“ sve popularnija

 „Plava vreća“ u Hrvatskoj dobiva sve više pristaša. Proširila se cijelom hrvatskom obalom, sve do Dubrovnika, a sve je veći broj i velikih kompanija i poslovnih subjekata koji se u nju uključuju. Svake godine podijeli se oko 20 tisuća plavih vreća, što uvelike pridonosi smanjenju naplavina i ostalog otpada na hrvatskoj obali i otocima.

Brod sudjeluje u akciji Plava vreća

More je iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, a uspostavljanje učinkovitog modela zbrinjavanja plažnoga otpada velik je poticaj napretku hrvatskoga turizma. – Drago nam je da je akcija „Plava vreća“ sve popularnija, da ima sve više pristaša i sudionika. Kao organizatori, zahvaljujemo svima koji su dosad sudjelovali u našim akcijama, kao i onima koji će nam se pridružiti ove godine i na taj način pridonijeti uspjehu ovog projekta, poručio je Kosić.

 

Alarmantna statistika 

U posljednjih 10 godina proizvedeno je više plastike nego u cijelom prošlom stoljeću. 
Manje od 5% proizvedene plastike se reciklira.
Plastične vrećice koriste se u prosjeku samo 12 minuta. Očekivani vijek plastične vrećice odbačene u okoliš može biti i do 1000 godina. To znači da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu, još postoji.
U svjetskim morima trenutačno ima 100 milijuna tona plastike, a svake godine još 8 milijuna tona plastičnog otpada s kopna dospije u rijeke, jezera i mora. Različiti oblici plastičnog otpada čine oko 90% ukupnog otpada koji se nalazi u moru. Trenutačno najveće područje plutajućeg plastičnog otpada u oceanima je veličine Francuske. Zove se plastična juha i nije jedino, ima ih više.
Milijun morskih ptica i sisavaca svake godine stradava zbog plastike u morima. Najčešće od posljedica gutanja plastike ili gušenja plastikom.
Godine 2050. u morima će biti više plastičnog otpada nego ribljeg fonda.

 

Krk Hiking Adventure&Blue Bag

Ponikve pozdravile projekt Ive Šamanić Jureša

Ponikve pozdravile projekt Ive Šamanić Jureša

U ovogodišnju „Plavu vreću“ uključila se i Iva Šamanić Jureša, koja je u isto vrijeme provodila još jedan poticajni projekt na otoku Krku, Krk Hiking Adventure. U sklopu svoje pješačke avanture, Iva i njezin pas Rorry odlučili su u osam dana propješačiti otok Krk i prijeći oko 200 km. Na njihovom putu prati ih snimatelj i bilježi sve ljepote otoka Krka. Cijeli tim koji stoji iza projekta Krk Hiking Adventure ugodno je iznenađen pozitivnim reakcijama javnosti i mnogobrojnim pozitivnim komentarima na društvenim mrežama. Kako ističu, ono što je u početku trebao biti samo poticaj ljudima da naprave promjenu u svom životu, postalo je simbol nade za bolje, zdravo, prirodno i ekološko sutra.

Na svojem putu Iva koristi zelene i plave vreće i prikuplja otpad na koji naiđe, a finalni proizvod cijelog projekta bit će video uradak o prirodnim ljepotama otoka Krka.

Tags: 
Plava vreća, Blue bag, more