Ovim projektom se želi razviti učinkovito i automatizirano rješenje sprječavanja zagađenja otpadnih i oborinskih voda od mikro i makro plastike. Sva ta otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, te hranidbenim lancem završava i do čovjeka. Naš dio projekta bio bi rad s makroplastikom, odredilo bi se početno i završno stanje neke određene Krčke uvale ili plaže prije i nakon čišćenja automatiziranim procesima upotrebom robota. Tako dobivena plastika bi se obradila i od nje bi se izradili korisni predmeti kao ulične klupe, koševi za otpad i sl.

Dva puta godišnje tijekom trajanja projekta, organizirati će se kampanje čišćenja (na svjetski Dan čišćenja i Svjetski dan okoliša). Čišćenje će biti organizirano uz korištenje mobilne aplikacije na čijem razvoju sudjeluje jedan od partnera projekta i koji će navedenu aplikaciju ustupiti ostalim partnerima u tu svrhu. Tijekom godine na raznim lokacijama otoka Krka u trajanju od 7 tjedana održavati će se demonstracije 3D printanja sakupljenog otpada.

Trajanje projekta: 10/2020 – 10/2023
Web stranica projekta: u izradi
Voditelj projekta: Dejan Kosić ( dean.kosic@ponikve.hr )
Izvor financiranja: HORIZON 2020, najveći EU program za istraživanja i inovacije sudjeluje u 
Vrijednost projekta (Ponikve): 308.563.00 €

Projektni partneri: 

 • Voditelj: SINTEF AS
 • Empower AS
 • ARCELORMITTAL BELGIUM NV
 • Probotica
 • PONIKVE EKO OTOK KRK D.O.O.
 • Sensum d.o.o.
 • ELECTRICITE DE FRANCE 
 • NB GmbH
 • Venice Lagoon Plastic Free
 • BlueXPRT BV
 • DOW Benelux BV
 • G.A.M. MANSHANDEN PRODUCTIE BV
 • H2O Biofouling Solutions B.V.
 • Uniper Benelux N.V.
 • Dutch Caribbean Nature Alliance 
 • UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
 • The Rivers Trust

Internet stranica projekta:  https://www.innoplastic.eu/  

Prijevite se na newsletter projekta InNoPlastic: https://mailchi.mp/75c27edc841a/in-no-plastic-newsletter

Objavljene novosti na stranici projekta:


Linkovi na društvene mreže projekta:


Otkrijte inovativnu borbu protiv zagađenja plastikom s In-No-Plastic projektom. Ova video animacija otkriva transformacijsko putovanje plastike od korisnog materijala do štetne tvari. Predstavlja pet inovativnih tehnologija, od kojih su neke razvijane i testirane i na otoku Krku. Pridružite se našoj globalnoj zajednici u borbi protiv zagađenja plastikom prema održivoj budućnosti.

Vezane objave

World Cleanup Day na Krku

Četvrtak, 21. rujan, 2023. (10:47)

U sklopu održavanja manifestacije „Morski akcijski dani“ koja se sastoji od više akcija posvećenih zaštiti i očuvanju okoliša, sufinanciranom od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, obilježena je i međunarodna akcija „World Cleanup Day“. Tim povodom bili smo aktivan na nekoliko lokacija na otoku Krku:

 
Od utorka do četvrtka, edukativni eko kontejner postavljen pored Krčkog mosta poslužio je kao mjesto susreta s posjetiteljima otoka Krka, stvarajući zeleni prvi dojam o Krku kao ekološkoj destinaciji, u skladu s poznatim sloganom "Discover Eco Lifestyle on the Island of Krk!". Podijeljen je velik broj vreća za sakupljanje otpada s plaža (@bluebag) za individualne akcije čišćenja.
 
Grupnoj akciji čišćenja u četvrtak pridružilo se 44 učenika četvrtih razreda OŠ Malinska, koji su prikupili 94 kilograma otpada na plažama oko Porata. U petak je 22 učenika petih razreda iz Punta prikupilo 18 kilograma otpada u šetnji od Medane prema kampu Konobe.
 
Ovo je bio sjajan početak jesenskih akcija čišćenja plaža.
 
Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Centra aktivnosti Krk i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
ZCO logo
 

Pogledaj cijelu objavu...

World Cleanup Day 2023

Utorak, 12. rujan, 2023. (10:38)

World Cleanup Day 2023 se obilježava diljem planete ove subote 16.9.
InNoPlastic tim Ponikvi i volonteri iz naših osnovnih škola čistit će plaže od četvrtka do subote.

Pozivamo građane da se pridruže i individualnim akcijama uz Plavu vreću, koja se može preuzeti već danas!

Pogledaj cijelu objavu...

Krčkim školarcima podijeljene kante od reciklirane morske plastike

Ponedjeljak, 22. svibanj, 2023. (14:53)

Pozivamo vas na Press konferencija i uručivanje setova kanti za odvojeno prikupljanje otpada osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Krku u Krku, na adresi, Frankopanska ulica 40. Koja će se održati u srijedu 24. svibnja 2023. godineu 10:30 sati u prostorijama osnovne škole Fran Krsto Frankopan u gradu Krku, Frankopanska 40 51500 Krk. Podsjećamo kako će dan ranije krčki osnovnoškolci i srednjoškolci znači utorak, 23. svibnja 2023. godine krenuti u novu akciju čišćenja krčkih plaža motornim brodom „Otac Roko“ te će na ovaj način prikupljati otpadnu plastiku za nove generacije i nove proizvode od plastike iz mora i s plaža!

Pogledaj cijelu objavu...

Danas u Krku edukacija za 215 školaraca!

Četvrtak, 18. svibanj, 2023. (15:00)

Krčka riva danas vrvi od školaraca i to 215 učenika osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz grada Krka. Djeca dolaze prema rasporedu razred po razred do edukativnog kontejnera gdje ih dočekuju pripadnici krčkog komunalca Ponikve eko otok Krk. Edukacija djece vezana je za problem plastičnog otpada iz Mora. Podsjetimo da su u tijeku dani EU Horizon projekta InNoPlastic od 10. do 18. svibnja 2023. godine. U gradu Krku. Nakon uspješnih monitoringa i čišćenja Krčkih plaža, te radionica i predavanja u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u Krku.

Pogledaj cijelu objavu...

InNoPlastic dani u Krku: posjet projektnih partnera

Srijeda, 17. svibanj, 2023. (16:49)

Zaposlenici Ponikve eko otok Krk 9.5. su dostavili setove kanti za razvrstavanje otpada koje će se postaviti u svaku učionicu krčke srednje škole. Kante su izrađene u sklopu Horizon projekta InNoPlastic od reciklirane plastike prikupljene na krčkim plažama tijekom protekle godine. Učenicima srednje škole, od kojih su mnogi i sami volontirali prikupljajući otpad sa plaža, predstavljeni su projekt i inovativne tehnologije rješavanja problema plastike uz predavanje "Koliko znaš o plastici u moru?"

Pogledaj cijelu objavu...

In-No-Plastic dani - program aktivnosti - proljeće 2023.

Utorak, 9. svibanj, 2023. (9:48)

Ovogodišnje akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog kontejnera uključuju predstavljanje projekta InNoPlastic školarcima i turistima, podjelu kantica za odvajanje otpada u učionicama napravljenih od 100% reciklirane plastike s krčkih plaža, prezentacije 3D printera recikliranim materijalom, promociju i podjelu Plavih vreća…
Pogledajte planirani raspored aktivnosti:

Pogledaj cijelu objavu...

InNoPlastic dani - proljeće 2023.

Srijeda, 26. travanj, 2023. (12:46)

Ovogodišnje akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog kontejnera uključuju predstavljanje projekta InNoPlastic školarcima i turistima, podjelu kantica za odvajanje otpada u učionicama napravljenih od 100% reciklirane plastike s krčkih plaža, prezentacije 3D printera recikliranim materijalom, promociju i podjelu Plavih vreća.

Pogledaj cijelu objavu...

Ponikve u posjeti Nature Foundation St Maarten: jačanje kapaciteta projekta InNoPlastic i udružene terenske aktivnosti

Utorak, 7. veljača, 2023. (18:28)

U društvu projektnih partnera Venice Lagoon Plastic Free i Empower, predstavnik Ponikvi prošloga tjedna posjetio je organizaciju Nature Foundation na nizozemskom dijelu otoka St Maarten. Na ovome karipskome otoku projektni partneri proveli su niz akcija monitoringa morskoga otpada, uspoređivali metode i iskustva stečena kroz In-No-Plastic projekt.

Pogledaj cijelu objavu...

Krčki srednjoškolci čistili plaže Plavnika

Utorak, 18. listopad, 2022. (14:00)

“72 sata bez  kompromisa” međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u deset europskih zemalja i u 20 Hrvatskih gradova od kojih je jedan i Krk. U mnoštvu volonterskih akcija održana je i eko akcija sukladna aktivnostima projekta InNoPlastic: zaposlenici Ponikve eko otok Krk organizirali su eko akciju u suradnji sa srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir.

Pogledaj cijelu objavu...

Projekt InNoPlastic – sakupljanje i recikliranje morske plastike

Utorak, 30. kolovoz, 2022. (10:33)

U nizu ovogodišnjih akcija čišćenja krčkih plaža i podmorja prikupljeno je preko tri tone morskog otpada. Plastika je sortirana i procesuirana, a samo od recikliranog polietilena dobiveno je 666 kg granulata PE niske gustoće i 358 kg granulata PE visoke gustoće. Materijal je laboratorijski ispitan te je u pripremi daljnji proces ponovne upotrebe: Proizvodnja kašeta za masline i proizvodnja Plavih vreća za skupljanje morskog otpada (Projekt @bluebag.eco ).
U procesu su također PET i polipropilen.

Pogledaj cijelu objavu...

Tjedan čišćenja krčkih plaža

Petak, 4. lipanj, 2021. (11:00)

"Horizon 2020 InNoPlatic" - hrvatski tjedan čišćenja krčkih plaža, od 4. do 11. lipnja 2021. godine.

Tijekom cijelog tjedna bit će mnogo događanja kojima će se obilježiti "InNoPlastic" tjedan.
Sve će započeti radionicom o prikupljanju podataka o morskom otpadu, kao i čišćenju plaža od naplavina, posebno onih plastičnog porijekla.

Pogledaj cijelu objavu...

Krčke plaže čistit će roboti

Ponedjeljak, 10. svibanj, 2021. (9:33)

Sukladno strateškom opredjeljenju usmjerenom ka očuvanju okoliša i održivom razvoju, Ponikve kontinuirano pokreću razne projekte na tom tragu. Među ostalim, prije desetak godina pokrenule su vrlo dobro prihvaćen projekt "Plava vreća", a sada se uključuju u još jedan europski projekt, nazvan "In-No-Plastic". Radi se o inovativnom pristupu prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada. Projekt je pokrenut 1. listopada prošle godine i traje do 30. rujna  2023.

Pogledaj cijelu objavu...

Clean Up akcija

Petak, 12. veljača, 2021. (10:25)

27. i 28. listopada 2020. godine održana je akcija čišćenja dviju Krčkih plaža. Jedna pješčana „Sv. Marak“ i jedna šljunčana ''Madona'' na Plavniku. U čišćenju su sudjelovali predstavnici Grada Krka, krčkog komunalca Ponikve eko otok Krk, te udruga Sunce iz Splita.

Pogledaj cijelu objavu...