Krčke Ponikve i ove godine provode projekt „Plava vreća“. Ovogodišnja događanja  počinju  „Danima plave vreće“ u Krku, od 8. do 11. svibnja, a nakon toga slična događanja organizirat će se i u drugim otočnim mjestima.

Tijekom ove manifestacije bit će organizirano čišćenje krčkih plaža, kao i edukativne radionice. 

U srijedu 8.5.2019. u 8:30 proglasiti će se i pobjednik nagrade Plava vreća za najbolju objavu i eko podvig. Podsjetimo da je nagrada noćenje za dvije osobe u hotelima Njivice na otok Krku. Ovogodišnji pobjednik je naš gost iz Austrije Gospodin Alexander Feuchtenhofer koji, nakon što je očistio jednu Krkčku plažu objavio svoj podvig na Instagramu i na taj način potaknuo i druge da učine isto, što je i cilj akcije Plava vreća. Prikupiti barem jednu vreću naplavina s plaža.

Ovogodišnja je novost i kontejner koji će se dopremiti na krčku rivu, po kojem će se izvjesiti predmeti nađeni prilikom skupljanja naplavina s plaže, a u njemu će biti i edukativna radionica izrade predmeta od naplavina (četvrtak, 16.00-18.00 h), dok je u subotu radionica filcanja vune (18:00 do 20:00 h). 

Izrađen je i poseban informativni plakat kojim Ponikve pozivaju sve zainteresirane da se pridruže akciji i osobno pridonesu njezinom uspjehu. Pozivaju se i mediji da pomognu u najavi i popularizaciji akcije.

Podsjetimo, „Plava vreća“ (Blue Bag) hvale je vrijedna inicijativa koja počiva na volonterskom čišćenju obale od naplavina. Cilj je da svaki nautičar, turist, stanovnik tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina koje je more izbacilo na obalu. Prve plave vreće pojavile 2014. godine, na otoku Krku, zahvaljujući krčkim „Ponikvama“ i lovranskoj udruzi „Obala naših unuka“, koja već 10 godina potiče na proučavanje, vrednovanje i očuvanje ekološki i socijalno prihvatljivog korištenja Jadranskoga mora.

„Plava vreća“ osim na Krku dobiva sve više pristaša, uspješno se širi hrvatskom obalom, sve do Dubrovnika, a sve je veći broj i velikih kompanija i poslovnih subjekata koji se u nju uključuju. Ovogodišnju akciju podupire te sufinancira EU sredstvima i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tehničku potporu projektu „Plava vreća“ daje komunalna tvrtka „Vecla“, Županijska lučka uprava Krk, brodar Mario Volarić-„Mali Pin“ i drugi brodari, koji pomažu prevesti volontere na krčke plaže kao i Centar za rehabilitaciju Rijeka, čiji štićenici svake godine pakiraju plave vreće i pripremaju ih za daljnju distribuciju. Time „Plava vreća“ dobiva i humanitarnu dimenziju, jer uključivanje štićenika Centra ima pozitivne učinke, u smislu radne terapije kojom se osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno svojim mogućnostima, uključuju u društveno koristan rad.

Ponikve pozivaju sve zainteresirane da se i ove godine uključe u akciju, preuzmu plave vreće od distributera, snime svoj eko podvig i objave ga na društvenim mrežama, uz obveznu oznaku: #BlueBagKrk. Najdojmljiviji radovi bit će nagrađeni, a na kraju sezone izabrat će se i ukupni pobjednik akcije.

Više detalja dostupno je na: http://krk.bluebag.eco/hr/

Fotografije s prošlogodišnje akcije možete skinuti s linka: https://we.tl/t-RFU7aNEkMo

Kontakt osoba: 

Dejan Kosić
dean.kosic@ponikve.hr
+385 91 1 654 654

Tags: 
Plava vreća