U Velikoj gradskoj vijećnici, pred auditorijem prepunim mališana, 30. listopada 2019. godine, predstavljena je slikovnica Krk - otok od zlata, a ne od blata! već iskušanog autorskog dvojca: tekstopisca Denisa Lešića i ilustratora Saše Lončarića, tijekom mjeseca lipnja, objavljena u nakladi Grada Krka.  

O slikovnici i specifičnom kontekstu njezinog nastanka redom su kazivali grafički urednik Igor Gržetić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, predstavnik otočnog Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk Dejan Kosić te netom spomenuti autori koji su svatko iz svoje perspektive predstaviti odrađeno, ono napisano i ono naslikano, a okupljene mališane - stotinjak predškolaraca i školaraca - tako izazvali na postavljanje zanimljivih pitanja.

Predstavljanje slikovnice

Publikacija koju danas predstavljamo, uvodi Gržetić, svojevrsni je nastavak svima dobro znane slikovnice-vodiča Đir po Krku istog autorskog dvojca, a objavljene u nakladi Centra za kulturu Grada Krka. Međutim glavni protagonisti, dvoje radoznalih i simpatičnih školaraca Lucija i Ivan, u ovom slučaju čitatelje, bez obzira na generaciju, vode na jedinstveno putovanje cijelim otokom Krkom upoznajući ih pritom ne samo s kulturnim i prirodnim znamenitostima ili pak našim običajima, već i s osnovnim načelima zaštite okoliša, odnosno konkretnim otočnim praksama ponajprije vezanim uz odgovorno postupanje s otpadom. Iz toga možemo naslutiti, tumači Gržetić, kako je ovaj edukativni materijal kreiran u sklopu nedavno zaključenog europskog projekta pod nazivom Informiraj, educiraj, recikliraj čiji je prijavitelj ili nositelj bio Grad Krk, a u čije su se različite aktivnosti, provođene pod okriljem Ponikvi eko otok Krk, uključile i sve ostale otočne jedinice lokalne samouprave. Ciljeve tog projekta, stoga, možemo sažeti na izgradnju svijesti stanovništva, ali i posjetitelja našeg otoka o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, u smislu sprečavanja nastanka otpada, pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima, kućnog kompostiranja te ponovne upotrebe predmeta - reciklaže, a sve u namjeri smanjenja ukupne količine otpada koji se odlaže na odlagališta. No, kako bi se rečeno i ostvarilo, navedeni nositelji i suradnici u projektu morali su provesti čitav niz izobrazno-informativnih aktivnosti i akcija, pa tako i kreirati ovu slikovnicu kojoj je zadaća upravo edukacija vas - mališana. Dodajmo tome, zaključuje Gržetić, kako je slikovnica objavljena u nakladi od 3.000 primjeraka, od čega 2.500 primjeraka čini hrvatska, a 500 engleska jezična varijanta, s time da je tekst slikovnice znalački tj. vrlo pomno malenim i velikim čitateljima engleskog govornog područja prilagodila Jelena Bogović.

Grad Krk izdao je još jednu vrijednu slikovnicu, navodi Vasilić, i to vlastitim snagama što je važno istaknuti, budući da su svi oko slikovnice okupljeni autori na neki način vezani uz grad Krk, od tekstopisca Denisa Lešića, inače urednika mjesečnika Krčki val, i ilustratora - krčkog slikara Saše Lončarića, preko grafičkog urednika i dizajnera Igora Gržetića te prevoditeljice Jelene Bogović, pa sve do Dejana Kosića i Ane Bajčić Hrgovčić koji su dali značajan doprinos njezinom publiciranju. No, ono što je jednako važno izdvojiti jest činjenica da je ova slikovnica, kao i čitav niz drugih aktivnosti motiviranih temom odvajanja otpada financirano europskim sredstvima, i to u kontekstu projekta Informiraj, educiraj, recikliraj kojem je primarna zadaća bila podignuti svijest i znanja otočana o primarnoj selekciji otpada, odnosno smanjivanju otpada na mjestu njegovog nastanka, kazao je Vasilić, dodavši, kako smo po tome gotovo najbolji u Hrvatskoj.

Projekt u okrilju kojeg je objavljena ova slikovnica, nastavlja Kosić, sufinanciran je sredstvima Europske unije, a njegovi su nositelji, pored Grada Krka, i sve otočne jedinice lokalne samouprave. Samom slikovnicom trudili smo se ispričati jednu novu priču o našim otočanima koji se jako trude razvrstavati otpad kako bi za buduće generacije otok bio mjesto što ugodnijeg boravka. U sklopu projekta Informiraj, educiraj, recikliraj, ističe Kosić, odrađene su i mnoge druge aktivnosti u kojima je sudjelovalo puno malenih (i velikih) otočana, a među kojima se izdvajaja kreiranje kazališne predstave, kao i serija kratkih edukativnih filmova kako bi nas sve zajedno motivirali na razvrstavanje otpada. Iako je projekt, nakon jednogodišnje provedbe, polako priveden svome kraju, njime potaknute edukativne akcije nastavljaju se i u nadolazećem periodu, a sve kako bi otok Krk, kao što govori i naziv slikovnice, zaista bio zlatan! 

Slikovnica

Glavni protagonisti ove slikovnice - Ivan i Lucija, inače osmišljeni prema stvarnim osobama, dodaje tekstopisac Lešić, putuju čitavim otokom te svoje roditelje, djedove i bake poučavaju o načinima razvrstavanja otpada kako bi otok zadržali što čišćim, a gotovo sve njihove dogodovštine, obuhvaćene pričama, temelje se na stvarnim događajima. 

Svoje, ovom prigodom izložebe ilustracije potom je predstavio Saša Lončarić podijelivši s mališanima svoja crtačka i slikarska iskustva vezana uz rad na slikovnici, motiviravši, naposljetku, raspravu tijekom koje su mališani okupljene predstavljače zasuli mnogim pitanjima te tako zaslužili svoj primjerak novoobjavljene slikovnice.

Tags: 
slikovnica, EU projekt